Adventní Drabble 24. prosince

Královská soutěska každého překvapí. Návštěvník tu objeví romantický kus přírody, kde se skýtá krásný pohled na její úbočí, na kterých místní vinaři pěstují révu.

Kdysi to bylo pusté místo, ale po období Velké zimy, když na Severu konečně zavládl mír, přišli noví osadníci z jihu, odkud prchali před hrůzovládou dračích Targaryenů. S pomocí seker vykáceli stromy a proměnili soutěsku v proslulou vinařskou oblast.

Můj známý Tormund nás pozval do sklepení, ve kterém červené víno kvasí a bubliny s šuměním prchají na hladinu. Do poháru nám nalil na ochutnání několik ročníků.

Když se snesla noc a usadili jsme se při ohni, Tomrmundova sestra nám začala vyprávět příběh o tom, jak lord velitel Noční hlídky a král Stannis v těchto místech kdysi porazili na hlavu uchvatitele Severu Ramsaye Boltona a znovu dobyli Zimohrad, prastaré sídlo vládců země. Stannis pak znovu ovládl i Jih a za pomoc s porážkou Boltona byl nakonec uznán za krále i na Severu. Od té doby sluje toto místo jménem Královská soutěska.

Čas odvál většinu vzpomínek na tyto dávno proběhlé události, dnes je to jen o něco víc než pohádka pro děti. Ale Královská soutěska dál plodí víno, jež může směle soupeřit s dornským či stromovinským. Obsahuje sice méně cukru, specifické podmínky mu však dodávají výraznou chuť, která na jazyku vydrží ještě dlouho po ochutnání.