Adventní drabble č.4

Pošuk Lulu Artur byl vyslán vyšetřit podezřelé úmrtí, které na stanici noční hlídky nahlásily dámy s cechu švadlen a šiček. V zápisu stálo, že když se vracely nad ránem ze šichty, tak nedaleko cechovní budovy v Ulici melasového dolu, téměř na rohu Strmé uličky nalezly mrtvého šaška. Zřejmě na něj spadl komín.

To tedy ano, to mohl Pošuk Lulu potvrdit, rozhodně na něj spadl. Ale odkud, to byla ta záhada. Široká ulice, křižovatka a na střeše Cechu žádný komín nechybí, jak zjistil, když přilétal na místo činu se svým služebním havranem. Bude se ještě muset vyptat cechmistryně paní Dlaňové, ale moc nadějí si nedával. A stejně tak představa, že by někdo zamordoval šaška komínem byla zcela absurdní. I když v Ankh-Morporku nikdy nevíš.

Odvalil pár cihel na místě, kdy vyčuhovala červená čupryna a odhalil skutečně profesionálně veselý obličej klauna se silným bílým nátěrem. Dokonce ho poznal, byl to Thornton Poole, pýcha cechu šašků a kašparů, pokud se příliš nemýlil.

Rozhlédl se po ulici, kde ještě po silném nočním lijáku přetékaly kanály a vyplavovaly špínu, jen proto, aby ji o kousek dál u Nedomyšleného mostu zase přijal zpátky Ankh. Uvažoval, zda by tato smrt mohla souviset s Cechem švadlen a šiček. Poole každopádně na žádného svůdce nevypadal.

Zpřevracel ještě pár dalších cihel, avšak nic dalšího již neobjevil. Snad přece jen. Prasklý nafukovací balónek na provázku. Červený.