Adventní drabble č. 1

„Pane kapitáne, už známe jméno toho mrtvýho. Je to František Drs. Poručík říkal, že vás to bude určitě zajímat,“ hlásil praporčík Horáček kapitánu Chrabrému, sotva vystoupil z auta.

„Hanebník Drs?“ Kapitána to zaujalo. Drs byl velké zvíře v pražském podsvětí. Vypracoval se prodejem čistého perníku a později se přeorientoval na ulici Ve Smečkách. Odtud jeho přezdívka. Byl schopný sehnat kohokoli komukoli. Měl už několik opetaček se zákonem, ale jeho matka byla vysoko postavená advokátka a vždycky synáčka podržela.

„Tak se podíváme na místo nálezu.“

„Pojďte se mnou,“ řekl mu praporčík. Přelezli pásku a šli kus po silnici až k zatáčce. Auto vytažené z vody stálo vedle.

„Takže z tohohle srázu sjel?“ ptal se kapitán a prohlížel si vozovku a nakoukl do kabiny.

„Ano,“ ozvalo se za ním. „Nezvládl řízení, tipuju alkohol a možná si i šlehnul. To nám zjistí na ústavu.“

Ach jo, pomyslel si kapitán, který hlas poznal. Proč tu musí být zrovna tahle tlama. Myslel tím poručíka Milera, protekčního mazla ředitele prvního oddělení.

Kapitán se otočil a zadíval se na poručíka. „Není ti divný, že tu není žádná brzdná dráha?“

„Nejspíš usnul za volantem,“ stál si na svojí hypotéze Miler.

„To jel asi rychle co? Tak se podívej do kabiny řidiče. Má zataženou ruční brzdu. A stopy kol na srázu jsou jasně sešinutý. Pěkně odfláklá fingovaná nehoda. Někdo nám tu věší bulíky na nos. A já asi vím kdo.“